Tapen/bandageren

Tapen en badageren zijn hulpmiddelen om de belastbaarheid van het bewegingsapparaat te verbeteren. Door je gewrichten in te tapen stabiliseer en/of ondersteun je deze. Daarbij verminder je met tape de rek op spieren, pezen, ligamenten en andere zwakkere delen van je lichaam. De tape functioneert hierbij als kunstmatige spier, pees of gewrichtsband.

Bandageren is een methode om gekwetste structuren te fixeren en te ondersteunen. Wij maken bij bandageren onder andere gebruik van de methode Coumans en Kinesiotape.

Kinesiotape

Kinesiotaping is een relatief nieuw concept en wordt, gezien de goede resultaten die men met deze behandeling behaalt, veel toegepast binnen de (top)sport (onder andere Real Madrid, A.C. Milan en clubs als NEC en Omniworld).
Kinesiotape wordt gebruikt bij de behandeling van spierblessures en wordt over en rondom de spieren aangebracht om steun te geven aan spieren, of om te voorkomen dat u de spier aanspant. Ook kan het overbelasting van spieren voorkomen, sturing van het gewricht geven en effectief worden ingezet bij behandeling van pijnpunten en lymfedrainage. Door de rekbare eigenschappen van de tape ontstaan er bij beweging kleine rimpelingen in de huid. Onder deze rimpeling vindt een een drukverlaging in het weefsel plaats waardoor er een betere afvoer van afvalstoffen en/of vocht is en de pijnreceptoren minder geprikkeld worden.

De tape volgt elke beweging en gaat dan niet knellen of verschuiven. U kunt vrij bewegen terwijl de tape zorgt voor ondersteuning en stabiliteit. Door de unieke eigenschappen van de tape is het mogelijk om meerdere dagen de tape op de huid te dragen zonder deze te vervangen of last te krijgen van huidirritatie.

Doordat de vezels van de Kinesiotape altijd zullen trekken naar de basis van de tape kan de tape ook toegepast worden bij het verlagen of verhogen van spanning in de spier. Hierdoor kan de tape bij bijvoorbeeld forse spierpijn als gevolg van een te hoge spierspanning zorgen voor verlichting. Door de tape ontstaan er tijdens beweging namelijk rimpelingen in de huid waardoor de spier een betere doorbloeding krijgt en ontspant.

Kinesiotape kan ook bijvoorbeeld worden gebruikt voor het intapen enkel- of de schoudergewrichten. In tegenstelling tot de conventionele sporttape kan het met Kinesiotape ingetapte gewricht zijn volledige bewegingsuitslag maken. Naarmate het gewricht verder in zijn eindpositie komt zal de rek op de tape toenemen waardoor de sensoren in de huid meer geprikkeld worden. Hierdoor wordt een gebruiker bewuster van zijn bewegingen en zal de kans op een blessure afnemen.


Voor de kosten van het tape-materiaal vragen wij een bijdrage.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.