COPD beweeggroep

Twee maal per week trainen COPD-patiënten in een vaste groep olv een daarvoor speciaal geschoold lid van ons fysiotherapeutenteam. COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de luchtwegen smaller worden en de longen altijd vol zitten met slijm. Door de ziekte ontstaan vaak kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is een ongeneeslijke en progressieve ziekte met ernstige benauwdheid en kortademigheid als belangrijkste kenmerken. Dit ervaart u bijvoorbeeld tijdens het traplopen, werken of aankleden. Het kan daarom ook zijn dat u extra zuurstof moet (gaan) gebruiken.

Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?

De meeste COPD patiënten hoesten zich bijna letterlijk de longen uit het lijf zonder het juiste effect. Door het aanleren van huff- en hoesttechnieken kan het slijm in uw longen efficiënter worden opgehoest. Hierdoor zult u het slijm makkelijker op kunnen hoesten, waardoor ook ademen makkelijker zal zijn. Ook wordt er tijdens de therapie aandacht besteed aan uw manier van ademhaling.
Verder zult u deelnemen aan een krachttrainingprogramma en krijgt u instructie en informatie over uw ziekte en zal besproken worden waar u tegen aan loopt. Ten slotte is het heel belangrijk dat uw conditie zo goed mogelijk is. Dit verkleint de kans op verdere ontstekingen en maakt uw ademhalingsspieren sterk, waardoor u meer lucht in en uit kunt ademen.