Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

Lymfapress, lympfedrainage en medical taping

Een oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Oedeemfysiotherapeuten maken ook gebruik van manuele lymfedrainage en medical taping en een lymfapress (apparatieve lymfedrainage). Met deze technieken wordt het vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Zo wordt gezorgd dat de ontstane situatie stabiel blijft. Het opmeten van elastische kousen is ook mogelijk in praktijk.

Er wordt vaak samengewerkt met andere disciplines, zoals oncologen, chirurgen en Herstel en Balans-trainers. Onze oedeemfysiotherapeuten zijn ook opgeleid om op maat gemaakte trainingschema’s samen te stellen en deze met hun patiënten te oefenen in onze oefen/fitnesszaal.

Voor meer informatie over Oedeemfysiotherapie zie www.nvfl.nl