Dry Needling

Wat is dry needling? Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.
Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Wat is een ‘triggerpoint’?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Hieronder staat een voorbeeld van ‘lage rug’ pijn vanuit een bilspier.
Triggerpoints kunnen zich uiten in: Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn ‘op afstand’. Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten. Verminderde kracht in de betrokken spier(en). Pijn-ontwijkend gedrag: U gaat ‘anders’ bewegen. Hoofdpijn, aangezichtspijn en/of kramp.
Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen.

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

Acuut; bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval. Chronisch; bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding. Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek zoals bij gebruik van de computer. Overbelasting en/of blessures bij sporters. Verkramping van spierweefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia. Langdurige afwezigheid van beweging bijvoorbeeld door gips of een sling. Psychologische factoren zoals stress en depressie. Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk. Slaaptekort. Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak / handtas.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft kortdurend een soort ‘kramp’ gevoel.
Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.
 

Extra informatie

Voor extra informatie voor patiënten klik hier.

Voor extra informatie voor verwijzers klik hier.