De meest voorkomende klachten die voortkomen uit bekkenproblemen

 • Ongewild verlies van urine en / of ontlasting bij mannen en vrouwen.
 • Een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten bij mannen en vrouwen.
 • Een verzakkinggevoel.
 • Moeite met uitplassen en / of ontlasten bij mannen en vrouwen.
 • Pijn in de onderbuik, rond de geslachtsdelen en / of de anus bij mannen en vrouwen.
 • Bekkenpijn en niet te verklaren lage rugklachten.
 • Bekkenpijn rond de zwangerschap.
 • Complicaties of bekkenpijn na de bevalling.
 • Pijn bij het vrijen zoals dyspareunie bij de vrouw.

Geregistreerde bekkenfysiotherapie

Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeuten die een aanvullende gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd en kan daardoor meer voor u betekenen. Om de functie van de bekkenbodemspieren te beoordelen is een geregistreerde bekkenfysiotherapeut namelijk bevoegd om u, na uw instemming, inwendig te onderzoeken. Door vast te stellen waardoor u klachten veroorzaakt worden kan een behandeling effectiever zijn. De bekkenfysiotherapeut zal u, naast onderzoek en behandeling van de klachten, ook begeleiding geven in het leren omgaan met de klachten in verschillende thuissituaties en in de werkomgeving.
Een geregistreerde bekkenfysiotherapeut gebruikt verschillende onderzoek- en behandeltechnieken.

Myofeedback: met behulp van een geplaatste probe zijn de bewegingen van de bekkenbodem zichtbaar op een monitor. De gebruikte techniek is oppervlakte-EMG. Er kan gemeten worden (welke afwijkingen bestaan er) en goed gericht geoefend en heel nauwkeurig behandeld worden.

Ballontherapie: de rectale ballon wordt gevuld met lucht, door inwendig te meten en inwendig te oefenen is de ballontherapie geschikt om ontlastingsverlies te verhelpen en gevoelsstoornissen van het rectum te verbeteren.

Echografie binnen de bekkenfysiotherapie

Onze bekkenfysiotherapeut gebruikt echografie binnen de bekkenfysiotherapie. Deze techniek werkt ondersteunend bij het opsporen en verhelpen van slecht bekkenbodemspiergebruik. Echografie is uitermate geschikt om bij mensen de bewegingen van de bekkenbodem te laten zien. De bewegingen en de kracht van de beweging kan onderzocht worden als iemand zijn bekkenbodem aanspant, ontspant of perst. Het echobeeld is duidelijk en goed ‘leesbaar’ voor u. De beelden kunnen zo nodig opgeslagen en geprint worden. Korte filmpjes van de spierfuncties zijn mogelijk. Tijdens de echografie leert u hoe de juiste spiergroep dient te worden aangespannen. Ook de werking van de diepe buikspieren en rugspieren kunnen gevolgd worden. Daarna kan in een beweging de juiste functie worden getraind.
Echo wordt niet gebruikt om ziektes of lichamelijke afwijkingen in het bekken op te sporen!
Bij zwangeren wordt geen echo van het kind gemaakt!

Voor meer informatie over geregistreerde bekkenfysiotherapie bekijk dit filmpje

of kijk op:
www.nvfb.nl of www.bekkenfysiotherapie.nl

Veelgestelde vragen

Voor wie is bekkenfysiotherapie?

De bekkenfysiotherapeut behandelt klachten die vallen binnen de vijf domeinen van de bekkenfysiotherapie bij zowel mannen als vrouwen.

Domeinen bekkenfysiotherapie :

 • Orthopedie: lumbale wervelkolom, bekkenklachten
 • Gynaecologie, obstetrie
 • Urologie
 • Gastroënterologie, proctologie
 • Seksuologie
Wordt de behandeling vergoed?

De behandeling van de bekkenfysiotherapie valt binnen de aanvullende verzekering. Urine incontinentie kan vergoed worden uit de basis verzekering. Ook kunt u via DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie) een afspraak maken.

Wat is de werkwijze van de bekkenfysiotherapeut?

Het onderzoek van de bekkenfysiotherapeut zal anders zijn dan u mogelijk gewend bent bij de fysiotherapeut of u mogelijk verwacht. De eerste behandeling bestaat voornamelijk uit een bekkenfysiotherapeutische intake. Daarna zal de bekkenfysiotherapeut uitleg geven over de bekkenbodem en ook de relatie van de bekkenbodem met de klachten die u ervaart.

Tijdens de tweede afspraak zal een lichamelijk onderzoek plaats vinden. Er wordt gekeken naar het bewegen van de lage rug/bekken en heup. Indien geïndiceerd zal er inwendig onderzoek (anaal of vaginaal) nodig zijn om een indruk te krijgen hoe de bekkenbodem functioneert.

Waarom wordt ik verwezen naar een bekkenfysiotherapeut en waarom kan ik niet naar mijn eigen fysiotherapeut?

Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd om inwendig onderzoek te verrichten. Hierdoor wordt de oorzaak van uw klachten bekend en kunnen bekkenbodemoefeningen gericht op  uw probleem worden gegeven. De bekkenfysiotherapeut kan indien geïndiceerd biofeedback of ballontherapie als behandeling inzetten. Dit zijn voorbehouden handelingen, uw reguliere fysiotherapeut is niet bevoegd om deze voorbehouden handelingen toe te passen.